Site Loader
gras sproeien

Is het gras altijd groener bij de ander? Daar gaan we verandering in brengen! In dit blog lees je handige tips voor een mooi, groen gazon. En dit doen we aan de hand van slechts één ding: je gazon sproeien. Maar waarom is het van belang je gras te sproeien? Wanneer is hiervoor het beste moment? En wat heb je nodig om dit te kunnen doen? Het antwoord op al deze vragen en meer vind je hieronder.

Waarom je gazon sproeien?

Als je gaat starten met het beginnen van het sproeien van je gazon, is het handig om te weten waarom je dit doet. Wat is het belang van het sproeien van je gazon? Hier in Nederland zijn er ongeveer 130 regendagen per jaar. Dit betekent dat het klimaat goed genoeg is als het gaat om waterlevering. Ook zal de bodem niet snel uitdrogen, omdat Nederland niet zulke hoge temperaturen bereikt. Toch zijn er periodes waarin er minder regen valt, terwijl je gras dit des te meer nodig heeft. Het gaat hier om het groeiseizoen (mei – september). Het gras gaat dan groeien, verbruikt daarmee meer water en heeft dus ook meer water nodig. Op deze manier krijg jij een groen, vol en mooi gazon!

Wanneer je gazon sproeien?

Je gras sproeien is eigenlijk alleen nodig in het groeiseizoen, wanneer het ook wat warmer is in Nederland. Het gaat dan over de maanden mei tot en met september. Je gras is dan volop aan het groeien, en verbruikt dan meer water. Daarnaast valt er in deze periode van het jaar minder neerslag. Je kan ook aanhouden dat het verstandig is je gazon te besproeien wanneer de temperatuur (voor langere tijd) boven de 15°C is. Dit kan natuurlijk ook buiten het groeiseizoen het geval zijn.

Het beste tijdstip om je gras te sproeien, is aan het einde van de dag. Wanneer de zon net onder gaat en de felste zonnestralen zijn verdwenen, kan het water het beste worden opgenomen door de aarde. Het water kan de wortels van het gras zo goed bereiken, zonder dat het daarvoor al is verdampt.

De beste manier om je gazon te besproeien

Nu is het tijd voor het echte werk, je gazon sproeien. Wat heb je nodig en hoe ga je te werk? Om je gazon te sproeien, kan je gebruikmaken van verschillende materialen. Je kan een zwenk- of draaisproeier gebruiken. Deze moet je zo neerzetten dat hij elk hoekje van het gazon meepakt. Dit kan betekenen dat je deze af en toe wat moet verplaatsen, zodat al het gras voldoende water krijgt. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van een handsproeier. Het is hierbij van belang dat je het water goed verspreidt met dunne straaltjes. Met behulp van een regenmeter kan worden gekeken hoeveel water je gazon heeft gekregen.

Waterbesparing tips voor duurzaam gazononderhoud

Het onderhoud van je gazon kan aanzienlijke hoeveelheden water vereisen. Het is daarom verstandig om hier goed over na te denken en mogelijk over te stappen op alternatieve oplossingen om water te besparen. Daarom delen wij enkele tips om te zorgen voor een duurzaam, maar toch groen gazon.

  • Kies het juiste moment om je gras te besproeien. Dit is bijvoorbeeld later op de dag wanneer de zon ondergaat. Op dat moment verdampt er minder water, waardoor het besproeien effectiever is.
  • Verwijder onkruid op tijd. Onkruid vraagt namelijk ook water en anders slokt het het water van je gazon op.
  • Opvangen van regenwater. Dit is een slimme zet, omdat je dit later kunt gebruiken om je gazon mee te besproeien!

Expert op het gebied van gras sproeien?

Ben jij al expert in het onderhouden van je gazon en deel jij met plezier je sproeitips met je buren? Of heb je juist wat extra begeleiding nodig en lijkt het gras nog altijd groener aan de overkant? Geen zorgen, Topgazon staat voor je klaar! Ze bieden de mooiste grasmatten tegen aantrekkelijke prijzen en zorgen er voor dat ze rechtstreeks bij jou worden thuisbezorgd, waar je ook in Nederland woont. En als je nog vragen hebt over het verzorgen van je gazon, het sproeien ervan, of andere graszaken, staat Topgazon altijd voor je klaar!