Site Loader
elektrisch koken
Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken

De overstap van gas naar elektrisch koken wordt steeds populairder. Niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook vanwege de veiligheid en het gebruiksgemak. Als je overweegt om van het gas af te gaan, is het belangrijk om te weten welke opties je hebt. In deze blog bespreken we drie populaire keuzes: inductiekookplaten, keramische kookplaten en elektrische kookplaten. Daarnaast geven we tips waar je op moet letten bij de overstap, en vertellen we je wanneer je het beste een professional kunt inschakelen.

1) Inductiekookplaat

Inductiekookplaten zijn een van de effici├źntste en snelste manieren om te koken. Ze werken door middel van een magnetisch veld dat de pan direct verwarmt. Hierdoor gaat er nauwelijks warmte verloren, en kookt water bijvoorbeeld veel sneller dan op een gasfornuis. Inductiekookplaten zijn daarnaast bijzonder veilig in gebruik, omdat de kookplaat zelf niet heet wordt, alleen de pan. Dit vermindert het risico op blaren en andere ongelukjes.

Het nadeel van inductiekookplaten is dat je speciale magnetische pannen nodig hebt. Niet alle bestaande pannen werken op inductie, dus je moet mogelijk je complete pannenverzameling vervangen. Verder kunnen inductiekookplaten duurder zijn in aanschaf, maar de besparing op energiekosten en de snelheid van koken maken dit vaak meer dan goed.

2) Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat lijkt veel op een inductiekookplaat, maar werkt op een andere manier. Onder de glasplaat zitten elektrische spiralen die de kookzones verwarmen. Dit type kookplaat is een goede middenweg tussen traditioneel elektrisch koken en de modernere inductieoptie. Wat zijn de voor- en nadelen van keramisch koken?

 • Eenvoudig in gebruik: Keramische kookplaten zijn makkelijk te bedienen met duidelijke, vaak digitale knoppen.
 • Geschikt voor alle pannen: Anders dan bij inductie kun je alle soorten pannen gebruiken.
 • Modern uiterlijk: De gladde glazen oppervlakte ziet er modern uit in elke keuken.
 • Langzamer: Het duurt langer voordat de kookzones op temperatuur zijn vergeleken met inductie.
 • Restwarmte: De kookzones blijven langer heet nadat je ze hebt uitgezet, wat gevaarlijk kan zijn.

3) Elektrische kookplaat

Een traditionele elektrische kookplaat is de eenvoudigste en vaak ook de goedkoopste optie voor elektrisch koken. Deze kookplaten werken met gietijzeren kookzones die langzaam opwarmen en weer afkoelen. Wat zien we als we de voor- en nadelen van elektrische kookplaten met elkaar vergelijken?

 • Betaalbaar: Elektrische kookplaten zijn meestal goedkoper in aanschaf.
 • Duurzaam: Gaan lang mee en zijn robuust.
 • Eenvoud: Gemakkelijk in gebruik en weinig onderhoud.
 • Langzaam opwarmen: Het duurt lang voordat de kookplaat en de pannen warm zijn.
 • Moeilijker te reinigen: Het schoonmaken van de gietijzeren delen kan lastig zijn.

Overstappen naar elektrisch koken: waar moet je op letten?

Bij de overstap naar elektrisch koken zijn er enkele praktische zaken om rekening mee te houden. Ten eerste moet je elektrische installatie geschikt zijn voor de extra belasting van een elektrische kookplaat. In sommige gevallen kan dit betekenen dat je je groepenkast moet uitbreiden, of een nieuwe stroomvoorziening moet aanleggen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste kookplaat te kiezen die past bij jouw kookstijl en budget. Overweeg de energiekosten en onderhoudsvereisten van elke optie voordat je een beslissing neemt.

 • – Zorg dat je stroomvoorziening toereikend is
 • – Kies een optie die bij jouw stijl en budget past.

Professionele hulp inschakelen

Het kan slim zijn om een professional in te schakelen voor de installatie van je nieuwe kookplaat. Een ervaren elektricien kan ervoor zorgen dat de installatie veilig en correct wordt uitgevoerd, zodat je straks zorgeloos kunt genieten van je nieuwe kookoplossing. Bij Zeeman Elektro bieden we je verschillende diensten voor het veilig installeren van elektra, inclusief de installatie van elektrische kookplaten. Onze deskundige monteurs staan klaar om je te helpen bij de overstap naar elektrisch koken.

Ben jij klaar om de overstap naar elektrisch koken te maken? Bezoek Zeeman Elektro voor meer informatie en professionele ondersteuning.