Site Loader
Prachtig groen gazon na het herstellen

Wordt het tijd om jouw verwaarloosde gazon te herstellen? Omdat je er zelf niet al te veel naar om hebt gekeken óf omdat je net een huis hebt gekocht en de bijbehorende grasmat niet in de allerbeste staat is? In deze blog leggen we uit wat de meest voorkomende problemen met gras zijn en hoe je deze weer oplost. Handen uit de mouwen, aan het werk!

Gele plekken

Het meest voorkomende probleem met gras zijn gele plekken. Om dit op te lossen, moet je weten wat de oorzaak is. Is het gras te droog of te nat? Is het te kort gemaaid? Is de bodem niet in orde? Wordt er vaak door honden op het gras geplast of heb je last van ongedierte? Gele plekken in je gazon herstellen doe je als volgt:

  • Besproei het gras in tijden van droogte 1 á 2 keer per week
  • Zorg voor een goede afwatering van je gazon
  • Maai je gazon niet korter dan 3 cm
  • Bemest je gazon 3 keer per jaar en bewater het direct daarna
  • Check de zuurgraad van de grond en gebruik kalk als deze hoger is dan 7
  • Spoel urine van huisdieren zo snel mogelijk weg met water
  • Bestrijd ongedierte met behulp van aaltjes

Onkruid en/of mos

Voor een strak, groen gazon moet je af en toe aan het werk. Onkruid verwijder je eenvoudig met de hand en mos haal je weg tijdens de verticuteerbeurt van je gras. Let op: verticuteren doe je alleen wanneer je gras ouder is dan 3 jaar, anders kun je de grasplantjes beschadigen. Een flinke moslaag ontstaat vaak niet binnen een jaar, dus als er veel mos in je gazon te zien is, kun je dit gerust oplossen door te verticuteren.

Kale plekken

Kale plekken ontstaan door verschillende oorzaken. Zo kunnen grasplantjes in de winter afsterven doordat ze te kwetsbaar waren of opgegeten worden door bepaalde insecten. Daarnaast ontkom je vaak niet aan kale plekken nadat je je gras hebt geverticuteerd en onkruid en mos hebt verwijderd.

Waren de grasplantjes te kwetsbaar en zijn ze ten prooi gevallen aan insecten of strenge winterkou? Herstel je gazon dan op een goed moment: in het voorjaar of najaar. Zo hebben deze de grootste kans om aan te sterken. Check van tevoren ook de bodemkwaliteit. De ideale zuurgraad voor gezonde grasplantjes ligt tussen de 5,5 en 7.

Kleine kale plekken zijn goed te herstellen met graszaad. Zijn de kale plekken groot? Dan kun je beter nieuwe kant-en-klare graszoden bestellen. De graszoden van Topgazon zijn van topkwaliteit en worden supersnel geleverd.

Putten en andere oneffenheden

Door boomwortels, mollen, bodemkrimp en andere oorzaken kan grond hobbelig worden. Om zo’n hobbelig gazon met putten te herstellen is het natuurlijk belangrijk om eerst de oorzaak vast te stellen. Soms kun je dan het probleem bij de kern oplossen. Blijft het gazon hobbelig? Egaliseer dan de grond. Uiteraard blijven er dan kale plekken over in je gazon, die je op hun beurt weer kunt herstellen met nieuwe graszoden.

Aan de slag!

Ga jij jouw verwaarloosde gazon herstellen? We wensen je veel succes én plezier. Want werken in de tuin is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je humeur! Tijdens het werken, maar vooral als jouw gazon straks weer prachtig groen is. En kun je wel wat advies gebruiken van een expert? Dan raden we je aan contact op te nemen met de specialisten van Topgazon.nl, die helpen je graag op weg.