Site Loader
gezond gras

Steeds meer huishoudens kiezen weer voor een mooi gazon in de achtertuin. Vergroenen is hip, en met het juiste onderhoud kun je in ieder seizoen van jouw grasmat genieten. Mooi en gezond gras is echt een sieraad voor je tuin! Als je eenmaal een gazon hebt, wat moet je dan doen om het gezond te houden door het jaar heen? Met welk onderhoud haal je het beste uit je gras? In deze blog lees je de 4 belangrijkste tips voor een groene grasmat, die blaakt van gezondheid.

1) Regelmatig maaien

Je had hem vast al zien aankomen: bij gras hoort grasmaaien. Niet het hele jaar rond, maar toch wel een groot gedeelte van het jaar. Maai je het niet regelmatig, dan wordt het te lang: dan bereikt de zon de grond niet goed meer en leveren je grasplantjes veel in aan gezondheid. In het groeiseizoen (grofweg van maart tot en met oktober) maai je daarom minstens eens per week. Is het in het vroege voorjaar nog wat kouder, dan volsta je met eens per twee weken maaien.

2) Bemesten

Naast licht en water heeft je gras behoefte aan andere voedingsstoffen, zoals kalk en andere mineralen. Die halen de plantjes grotendeels uit de aarde waarin ze geplant zijn. Maar zo’n 3 keer per jaar is het geen slecht idee om ze een extra dosis voedingsstoffen te geven, waarmee hun gezondheid echt een boost krijgt. Dat is direct na de winter, op het warmst van de zomer, en in het najaar – in voorbereiding op de nieuwe winter. Zo zorg je dat je gras in alle seizoenen krijgt wat het nodig heeft!

Wanneer ga je jouw gazon dus bemesten?

  • Maart
  • Juni / juli
  • Oktober / november

3) Verticuteren of beluchten

Als mossen of oude grasresten de bovenlaag van je grond gaan overnemen, kan dat een viltlaag vormen, die je grasplanten langzaamaan verstikt. Niet bevorderlijk voor de uitstraling van je gazon! Je gras beluchten of verticuteren zorgt ervoor dat die viltlaag doorbroken wordt, en dat er weer frisse lucht bij de wortels van je grasplanten kan.

Vertoont je grond weinig tot geen mos, dan is beluchten genoeg: zijn er echter mossige plekken te zien, dan is verticuteren een beter idee. Het verschil is dat je bij beluchten de viltlaag alleen doorprikt, en bij verticuteren de hele viltlaag verwijdert. Verticuteren is dus ook een intensiever klusje dan beluchten.

  • Verticuteren: als je naast de viltlaag ook mossen in je gras wil aanpakken
  • Beluchten: als er geen mos in je gras zit

4) Sproeien

Een volwassen grasplant heeft voldoende water nodig. Net zoals iedere andere plant! Als er in de zomermaanden niet voldoende water uit de lucht valt, of het hete weer je gras volledig uitdroogt, is het slim om van tijd tot tijd je gazon te besproeien. Je gras moet bij gematigd weer iedere week een flinke plens water toegediend krijgen: ofwel door regen, ofwel door een sproeibeurt. Niet goed voor het milieu, zeg je? Plaats dan een regenton en gebruik zelf opgevangen water om mee te sproeien. Je gras zal je dankbaar zijn.

Is je gazon niet meer te redden?

Is je grasmat in zo’n slechte staat dat er geen maaien, mesten of verticuteren meer aan is? Soms is het dan gewoon tijd om met een schone lei te beginnen en je grasmat te vervangen. Graaf je oude gras uit, en maak plaats voor nieuwe graszoden! Dit is een snelle manier om een grasmat aan te leggen waar je direct gebruik van kunt maken.

Bij Topgazon bestel je nu de mooiste graszoden gemakkelijk online: echt Drents gras, dat blaakt van gezondheid. Bekijk de mogelijkheden op hun website!