Site Loader
zelf vloer leggen

Een nieuwe vloer leggen wordt steeds makkelijker en is allang niet meer voorbehouden aan de vakman alleen. Dankzij gebruiksvriendelijke legsystemen en goede online informatie kan jij als doe-het-zelver ook uitstekend je eigen vloer leggen! Het belangrijkste is een goede voorbereiding, en de juiste tools om je helpen. Welke vragen moet je jezelf stellen, voor je aan deze klus gaat beginnen? Wij zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij.

1) Welk type vloer past het beste bij jou?

Een vloer leggen begint natuurlijk bij een vloer kiezen. Welke type vloer past het beste bij jouw wensen en bij de ruimte in huis waar je aan de slag gaat? Er is tegenwoordig veel te krijgen; iedere vloer met zijn eigen voordelen en nadelen. Kies dus bewust: een vloer brengt niet alleen een visueel aspect met zich mee, maar ook een functioneel aspect. Moet hij bijvoorbeeld nat kunnen worden, of is geluiddemping belangrijk? En wat mag je vloer kosten?

Onderstaande overzicht kan je helpen een aantal van deze vragen te beantwoorden, en een overwogen keuze te maken. We hebben de 4 meest verkochte vloeren voor doe-het-zelver voor je op een rij gezet.

Laminaat

Budgetvriendelijk +++++
Duurzaam ++
Waterbestendig +
Geluiddempend +
Makkelijk leggen ++++

Click pvc

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen ++++

Plak pvc

Budgetvriendelijk ++++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +

Kurk

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig ++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +++

Onlinevloershop helpt je graag kiezen

Kom je er aan de hand van dit overzicht toch nog niet helemaal uit? Vraag dan de specialisten van Onlinevloershop gerust naar meer informatie. Door de juiste vragen te stellen, kunnen ze je helpen achterhalen welke vloer het best geschikt is voor jouw klus. Neem contact met ze op of gebruik de informatie over de verschillende vloeren op hun website om meer te weten te komen!

2) Heb je een ondervloer nodig?

Afhankelijk van het type vloer dat je kiest en de ondergrond waar je hem op gaat leggen, kan het handig zijn om eerst een ondervloer te plaatsen. Tegelijkertijd zijn er ook vloeren die een ingebouwde ondervloer hebben, en die dus rechtstreeks op je bestaande vloer gelegd kunnen worden. Goed om hier dus eerst onderzoek naar te doen!

Sommige vloeren hebben de egaliserende werking van een ondervloer nodig, andere hebben baat bij de geluiddemping en de warmte-isolatie die een ondervloer meebrengt. Verdiep je er dus goed in welke ondervloer het beste bij jouw vloer en bij jouw ondergrond past, en bekijk effect jij teweeg wil brengen.

3) Hoe bereken je hoeveel je moet bestellen?

Zowel voor je nieuwe vloer als voor een eventuele ondervloer geldt dat je van tevoren goed moet berekenen hoeveel materiaal je ervan nodig hebt. Je wil immers niet halverwege je klus zonder materialen komen te zitten, en ook niet veel te veel bestellen!

Meet het totale oppervlak van de vloer op en bereken het aantal vierkante meters door de lengte en de breedte van de vloer met elkaar te vermenigvuldigen. Dit getal deel je weer door de pakinhoud van jouw vloer of ondervloer, dan weet je hoeveel te precies nodig hebt. Tel voor de zekerheid altijd 5% snijverlies op bij het totaal van je vloer.

4) Welke tools heb je nodig om je vloer te kunnen leggen?

Als je nog nooit eerder een vloer hebt gelegd, is het slim om het juiste gereedschap in te kopen voor je gaat beginnen aan je klus. Het maakt het leven van een vloerenlegger een stuk makkelijker! Heb je wel wat kluservaring, kijk dan of je onderstaande gereedschappen en hulpmiddelen nog in je gereedschapskist hebt: dit zorgt ervoor dat je straks fluitend je werk kunt doen!

  • Afstandswiggen
  • Zaag, mes of snijder (type is afhankelijk van je vloer)
  • Kniekussen of andere kniebescherming
  • Hamer, stootblok en trekijzer (bij harde vloeren)

5) Waarmee maak je jouw vloer helemaal af?

Een vloer is natuurlijk pas helemaal af als je alle randen en oneffenheden tot in detail hebt afgewerkt. De overgang naar naastgelegen muren moet perfect zijn, en ook wil je hoogteverschillen tussen verschillende vloerdelen onzichtbaar wegwerken. Ook verwarmingsbuizen en traptreden kunnen een uitdaging vormen: gelukkig bestaan er ook genoeg hulpmiddelen om dit soort probleemgebieden prachtig af te werken. Denk dus ook aan de volgende producten voor de afwerking van je vloer:

  • Muur- of plakplinten
  • Rozetten (bij verwarmingsbuizen e.d.)
  • Dilatatieprofielen (bij vloerdelen met ongelijke hoogtes)
  • Hoekprofielen (bij traptreden e.d.)

Blijf je met andere vragen achter?

Als je nog twijfelt over bepaalde aspecten van een vloer leggen, schroom dan niet en vraag de experts van Onlinevloershop om hulp. Ze adviseren je geheel vrijblijvend bij iedere vraag die je maar hebt! Dankzij hun vele jaren ervaring met het leggen van vloeren vinden ze samen met jou altijd de juiste oplossing.