Wil jij in alle seizoenen genieten van een prachtig, groen gazon? Dan moet je de natuur soms een handje helpen door je gras wat extra voedingsstoffen toe te dienen. Je gazon bemesten maakt je gras niet alleen groener en gezonder, het wordt er ook beter weerbaar van tegen droogte en tegen de meest voorkomende grasplagen. Maar: hoe pak je dit aan?
Wij schreven een compacte handleiding over het bemesten van je gazon: wanneer je dat doet, hoe je te werk gaat en met welk type mest je het beste kunt werken. We leggen het je allemaal uit in deze blog!
Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?
Eigenlijk kan ieder gazon in Nederland van tijd tot tijd wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. De standaard achtertuin heeft nu eenmaal niet zulke rijke grond, dat grasplanten er alles uit krijgen wat ze nodig hebben om groot en sterk te worden. En op water alleen kan niemand leven!
Het is slim om je gras ieder groeiseizoen een aantal keer te bemesten. Krijgt je gras één van de volgende kenmerken, dan is het helemaal tijd om ermee aan de slag te gaan. Eigenlijk ben je dan al aan de late kant, maar als je goed op deze noodsignalen reageert, is je gras zeker nog te redden:
- Dorre, droge plekken in je gras
- Geel of verkleurd gras
- Kale plekken
Hoe vaak moet je je gazon mest geven?
In het voorjaar, najaar en in de zomer kan je gras wel wat extra voeding gebruiken. Precies: in de maanden dat het het hardst groeit! In het vroege voorjaar kan het wel een boost gebruiken na de ontberingen van de winter, en in de zomermaanden moet het hete dagen ook goed kunnen weerstaan. En in de herfst maakt het zich opnieuw op voor zijn winterslaap: om die goed te kunnen doorstaan, is een extra dosis voeding zeker niet verkeerd.
- 1x in het vroege voorjaar (eind maart/begin april)
- 1 of 2x in de zomer
- 1x in het najaar (eind september)
Hoe ga je te werk?
Bemesten doe je aan het einde van de dag, op een dag dat de bodem mooi droog is. Ideaal is als er binnen 24 uur een buitje valt zodat het regenwater de mest diep mee de bodem in neemt: maar dit kun je natuurlijk ook oplossen door even te sproeien na het strooien van de korrels. Kijk vooral ook of er niet te veel wind staat: de lichte korrels waaien makkelijk weg, en dan is al je moeite voor niets.
Maai je gras eerst voor je het mest gaat geven. Zo kunnen de korrels zich straks goed verspreiden en zakken ze mooi naar de bodem: precies waar je gras het goed kan gebruiken. Strooi de korrels vervolgens met een handstrooier of een strooimachine uit voor de perfecte verdeling. Bekijk de instructies op de verpakking van je gazonmest om te zien hoeveel mest je precies nodig hebt voor jouw gazon.
Welke mest is het beste voor je gazon?
Voor een gezonde bodem is het belangrijk om geen onnodige chemicaliën te gebruiken. Kunstmest mag dan goedkoop zijn, de werking ervan is kort van duur en je werkt met stoffen die niet grondeigen zijn. En die potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier! Wij adviseren dus altijd om te werken met gazonmest die gemaakt is uit 100% organische meststoffen. Kies bijvoorbeeld voor DCM gazonmest: zo weet je zeker dat je alleen maar natuurlijke stoffen toevoegt aan de bodem.
Alles voor een groen en sterk gazon
Wil je goede gazonmest bestellen, of heb je behoefte aan meer advies over het bemesten van je gazon? Neem dan eens een kijkje op de website van Topgazon! Deze grasspecialisten verkopen niet alleen topkwaliteit graszoden, maar hebben ook alles in huis om je gras groen en gezond te houden. Ze verkopen de beste organische mest en geven je graag vrijblijvend advies over de verzorging van je gazon.